mandag den 14. marts 2011

Hjemme fødselsberetning - Selius Constantin 8. marts 2011

Jeg havde ikke sovet ret meget om natten grundet min bækkenløsning. Sov dog 4-5 timer om formiddagen. Om eftermiddagen kedede jeg mig gevaldigt og spekulerede på om man kunne strikke eller kede sig i fødsel.

Jeg blev dog lidt træt og lagde mig til at sove. Efter en time vågnede jeg og fik den første ve ca. kl. 16.40.

Var dog blev snydt nogle gange så jeg tog mig ikke rigtig af det. Dog kom der en mere efter 30 minutter. Igen efter 20 minutter også var jeg så småt godt klar over at der var ved at ske noget. Men jeg tog det roligt og manden skulle bare komme hjem når han var færdig med at handle ind og en arbejdsopgave.

Dog fik jeg kun en ve mere med 20 minutters mellemrum også var der ellers 10 minutter mellem og de varede stadig 1 minut. Ind i mellem var der kun 7-5 minutter i mellem. Så jeg skrev til Rasmus at han ikke måtte tage sig al for god tid.

Rasmus kom hjem og han ryddede lidt op mens jeg tog mine veer i sofaen hængende over en yogabold.


Kl. 18.52 ringede jeg til JM. Midt i samtalen fik jeg en ve og Rasmus tog telefonen og fik lige styr på hvornår fødekarret skulle fyldes. Blev enige om at JM ikke behøvede at komme før de skiftede vagt kl. 21. Kunne godt klare mig uden indtil da.

Herefter var der kun 5 minutter mellem veerne. Jeg hang stadig over yogabolden under veerne. Rasmus begyndte at fylde karret og jeg gik lidt rundt mellem veerne.

Kl. 20.00 spiste vi aftensmad. Vi havde købt ind til laksebøffer med pasta og spinat. Fik en god potion ned mellem veerne.

Efter vi havde spist gik vi bad. Jeg ville godt vaskes inden jeg forhåbentlig snart skulle i mit kar. Rasmus var med så jeg kunne hænge i ham under veerne. Det varme vand var rart på min lænd under veerne. Da vi var ved at være færdige i badet kom min mor ind af døren. Hun ryddede op efter maden.

Min mor begyndte at hakke en masse ingefær til ingefær-kludene.

Begyndte at spekulere på hvornår den der JM kom. Jeg ville gerne undersøges og vide om der skete noget. Samt at veerne efterhånden gjorde rigtig ondt. Jeg følte hele mit bækken blev presset fra hinanden under veerne og Rasmus holdt sine hænder på mine hofter under hver ve. Det var rart.

Kl. 21.30 kom JM hun havde en anden JM med som var praktikant for at lærer mere om hjemmefødsler. Så der var fuld opdækning.

Kl. 22.10 blev jeg undersøgt 3 cm åben – Jeg var i fødsel! Men jeg tænkte samtidig på at man siger man åbner sig en 1 cm i timen også kunne man også som førstegangsfødende nemt skulle presse i en time. Jeg var ved at dø ved tanken! Men det beroligede mig at JM var kommet og det gav fornyet kræfter. Ingefær kludene var nu klar og de virkede rigtig godt på de steder jeg mærkede veerne. Mest ved maven på dette tidspunkt.

Kl. 22.50 kom jeg endelig ned i mit fødekar, efter at jeg havde været ude og tisse. Selv om det ikke var noget jeg havde lyst til, men det beordrede JM. Nåede ikke ret langt så kom der en ve og jeg hæng ind over puslebordet imens. Jeg kunne mærke ingefær-kludene havde sat gang i huden og blodomløbet og mens jeg var på toilettet og tog et par veer over puslebordet kunne jeg stadig mærke hvor kludene havde ligget, selvom jeg ikke havde fået nogen nye på.

Fik kæmpet mig ind til karret og JM tørrede mine fødder af. Jeg var meget utålmodig, kunne overhovedet ikke se hvad det skulle til for!

Det var fantastisk med det varme vand mod min mave og jeg fik smidt ingefær-klude på lænden under veerne, mens jeg hang over kanten på karret og koncentrerede mig om min vejrtrækning. Rasmus var ved mig hele tiden og hjalp mig med at trække vejret dybt og kontrolleret. Bed ham vist i bukserne på et tidspunkt. Sad også mellem 2 veer og spurgte Rasmus om jeg ikke måtte drukne mig i karret. Men han fik overbevist mig om at det nu ikke var derfor JM var kommet. Så jeg lod være.

Kl.00.50 Mente JM det var en god ide jeg kom lidt op af karret og fik hvilet mig mellem veerne. Så Jeg blev tørret blev beordret på toilettet igen. Da jeg kom tilbage på vores indrettede fødestue blev jeg beordret noget at spise. ADR! Tænkte jeg bare! Men Rasmus tvang en kiwi ned i mig mellem 2 veer, samt noget vand. Jeg sad nu på yogabolden og skulle rulle lidt med kroppen så tyngdekraften kunne hjælpe lidt til og sørge for bedre plads i bæknet.

Jeg får akupunktur ved lænden og en nål i hovedbunden – Synes dog ikke det har nogen effekt, men nålene bliver siddende.

Derefter blev Rasmus og jeg puttet på sengen så vi lå i ske. Jeg faldt halvt i søvn mellem veerne som kom med 2-3 minutters mellemrum. Jeg kunne nu ikke holde ud at nogen rørte mig på hofterne eller siderne af benene og daskede JM væk da hun ind imellem kom for at lytte til babys hjerte. De 2 JM skiftes til at komme og se til mig og tjekke hjertelyd. Men mens vi lå der i ske var det praktikanten som havde tjansen, mens den anden tog en lur på vores sofa. Fik vidst også en druesukker ned i mens jeg lå der.

Kl. 4.00 Bliver jeg igen undersøgt. 8 cm. åben. Jeg kommer op og ud og tisse. Jeg er meget træt. Jeg får lagt sterilvandspabler, ved maven og lænden. Det gør ufatteligt ondt at få lagt. Men virkningen ved maven var fantastisk! Havde ingen effekt ved lænden.

Kl. 4.49 Kommer jeg igen ud og tisseer 9 cm åben. JM har talt lidt om at tage vandet og jeg spørger om det er en god ide at gøre det nu. Det er fint og jeg kommer ned og ligge og JM tager vandet. Fint og klart. Havde meget seje hindeblære, JM synes det var utroligt at der endnu ikke var gået hul på.

Herefter kommer jeg ned i mit fødekar igen. Det er fantastisk. Kan mærke det presser godt ned igennem bæknet. Jeg bliver bedt om at gispe igennem veerne. Sveder ekstremt. Får også lagt kolde klude på panden og i nakken.

Kl. 5.15 får jeg pressetrang også bliver der ellers bare presset. Jeg forsøger selv at mærke efter barnets hoved mellem presseveerne. Jeg sidder på knæ i karret og hænger over kanten. Bruger al min energi på at presse. Har mest lyst til at skrige, men det virker jo ikke. Så jeg presser bare der ud af.

Jeg kan mærke ham komme ned og mærker tydeligt hans hoved i mit bækken. Jeg bliver lettet for jeg ved at det snart er slut.

JM mærker at han kommer med en hånd foran ansigtet. Jeg når at tænke at jeg så kommer til at gå vildt meget i stykker.

Kl. 5.37 Bliver vores søn født. Jeg tager selv imod ham gennem vandet og det er det mest fantastiske øjeblik nogensinde. Jeg er SÅ lettet. Alt smerte er væk og jeg vender mig og sætter mig ned i karret med vores søn i armene. Jeg kigger på ham og tudbrøler. Og krammer ham i mine arme. Han siger ikke så meget, men har en flot farve og massere af fosterfedt og hår på hovedet.

Rasmus græder og det hele er så stort. Min mor kommer med 2 gryder kogende vand og hælder i karret mellem mine ben. Det opfatter jeg slet ikke. Jeg har kun øje for vores søn og Rasmus.

Kl. 5.45 føder jeg moderkagen som jeg også føder i vandet. Navlesnoren pusler stadig og vi venter lidt med at klippe den. Kort efter begynder jeg dog at fryse og vil gerne op af karret. Navlesnoren klemmes af og Rasmus klipper den og får vores søn op i armene i et håndklæde. Jeg kommer over i sengen og begynder at ryste voldsomt. Fryser, men bliver pakket godt ind og får vores søn op på maven og det er bare så hyggeligt at ligge og putte med ham i mine arme.


JM undersøger mig. Jeg skal syes 2 sting. Hvilket er ingen ting når han blev presset ud så hurtigt og samtidig havde en hånd ved ansigtet på vej ud. Så jeg er meget lettet. Bliver bedøvet og imens tisser vores søn ned af mig. Men det er lige meget. Han er mine arme og det er fantastisk!

Bagefter ligger jeg på siden og den lille tager fat ved brystet og så ligger vi der og hygger og jeg små sover.

Kl. 7.40 kommer jeg op. Jeg er ekstremt svimmel. Men jeg får tisset. På vej tilbage bliver jeg så svimmel at jeg må en tur ned på gulvet. JM og Rasmus hjælper mig ind i sengen igen. Mens jeg ligger og får lidt at drikke bliver vores søn målt og vejet. 4100g og 54cm lang (mindst, han var svær at måle og meget krøllet) Han top scorer Apgar.

Kl. 8.30 går JM hjem. Efter at have undersøgt moderkagen. Den vejer 800gram.

Min mor og Rasmus rydder op og får sat en gang vaske tøj i gang. De får tømt karret og tømt fødestuen. Rasmus tager en madras ned og vi ligger og hviler sammen og kigger på vores vidunderlige søn. Solen skinner ind af vinduet og jeg opdager senere da jeg er oppe at vintergækkerne er sprunget ud i haven. Det er en smuk dag. Solskin og nyudsprungene blomster. Foråret er på vej og vi har fået en søn, præcis som planlagt i eget hjem i vand.

Rasmus var en fantastisk støtte og var der for mig hele tiden. Han kunne ikke have klaret det bedre. Min mor tog alt det praktiske og det var fantastisk at hun var der. De 2 jordemødre var fantastiske og en stor hjælp undervejs. Beroligende og det hele forløb virkelig godt. Fik at vide jeg klarede fødslen godt og at man ikke skulle tro det var første gang. Det er rart at vide at jeg trods smerterne formåede at have en vis kontrol over min krop. Jeg følte på intet tidspunkt panik eller var bange. Gav op et par gange, fordi jeg var træt. Men jeg følte mig meget rolig under hele forløbet og fik fantastisk ikke sagt nogen grimme ord overhovedet.

Alt i alt en hurtig fødsel på 7,5 time. Dog veer i 12 timer. Jeg slap for at presse i en time som jeg ellers havde fået at vide man sagtnes kunne risikere som førstegangsfødene.

Jeg synes det har været helt fantastisk at kunne få lov at føde hjemme. Tusinde tak til hjemmefødselsordningen Region Sjælland. Det er fantastisk tilbud til de gravide i regionen og jeg kan kun anbefale andre at overveje at gøre det samme. Jeg har haft de to sødeste jordemødre til at besøge mig under min graviditet. Der har været tid til at tale om alt. Jordemødrene har altid haft god tid og hver besøg har været mellem 1-1,5 time over en kop the. Man føler sig tryg og det er meget rart at vide hvem man skal føde med og at der er en bestemt jordemoder under hele ens fødsel. Det er fantastisk at være hjemme i vante omgivelser. Det er rart man ikke skal ud og kører bil med veer og at man efter fødslen er hjemme i egne trygge omgivelser og at far kan være en meget stor del af hele forløbet.


http://www.hjemmefoedsler.dk/
1 kommentar: