onsdag den 20. april 2011

Der bruger vi stof på numsen

Da jeg første gang hørte om stofbleer tænkte jeg hvem der dog i al verden gad noget så gammeldags. Da jeg tænkte videre over det var mine tanker at det måtte være ulækkert og besværligt. Hvorfor dog vaske og genbruge bleer når man kan få nogle som bare skal smides ud? Hvorfor have det besvær med at vaske? Hvorfor rode med lort i stedet for bare at smide det ud? Var det overhovedet hygiejnisk at få i sin vaskemaskine?

Men som med meget andet har jeg det sådan at jeg ikke kan udtale mig om noget jeg ikke har prøvet. Som minimum burde jeg i hvert falde undersøge hvad det helt præcist gik ud på. Så kunne jeg tage stilling derefter.

Det tog mig langtid at lige at finde hoved og hale i stofble universet. For en ble er ikke bare en ble. Niks, der er så ufattelig mange modeller og mærker at jeg faktisk blev enormt overrasket. Dertil så kan man få bleer som skal lukkes med velcro, knapper, eller nippa nappi. Hvad er det så som gør at bleen kan suge? Tja det er ikke bare et stykke bomuld eller en stofble som for 20år siden. Nej, man kan vælge imellem bomuld, bambus, hamp, dertil kan man vælge at toppe sin ble med fleece eller microfiber. Så kan man vælge om barrier laget skal være af uld eller PUL. Man kan vælge om det skal være bleer med bomuld overflade eller minkee eller pare PUL'ens bagside.
Jeg gav i første omgang op. Jeg orkede simpelhent ikke de mange forskellige forkortelser og udtryk og materialer.

Men så læst jeg om alle de andre argumenter for at bruge stof, som ikke bare handler om at stofbleer er nuttede og flotte.

Her er et udsnit fra bogen "Baby" skrevet af Rebecca Persson.( Side 57)

HVAD ER PROBLEMET?

En engangsble kan suge uendelig længe. Den indeholder nemlig superabsorberende polyakrylat, SAP i daglig tale. SAP er baseret på akrylsyre, som er ætsende og farlig ved indånding, indtagelse, og hudkontakt og meget giftig for organismer som lever i vand. Akrylsyre står på listen over farlige stoffer. Farligheden er især relevant ved produktionen af SAP, dels for arbejderne, der fremstiller bleerne, dels for det omkringliggende miljø på grund af udslip. Man kan ikke garantere, at der ikke er rester af akrylsyre i en engangsble. Alle engangsbleer indeholder SAP, også de såkaldt miljøvenlige/naturlige/økologiske. Og det er ikke den eneste årsag til at droppe engangsbleen. Hør bare her:

Derfor ryger pakken med engangsbleer i blespanden!
- Fordi det ikke behøver at stå på pakken med engangsbleer, at de indeholder parfume.

- Fordi engangsbleer belaster miljøet, især når de produceres og transporteres. Noget af energiforbruget bliver indhentet, fordi bleerne ender på forbrændingen sammen med vores husholdningsaffald. Men våde bleer brænder ikke særlig godt. Til gengæld afgiver de CO2 samt dioxiner, som er stygge miljøsyndere.

- Fordi overfladepapiret i engangsbleer bland andet indeholder limstoffet kolofonium, som kan være allergi fremkaldende. Fordi superabsorbanterne i engangsbleerne også opsuger hudens naturlige fugt.

- Fordi temperaturen i en stofble er cirka 5 grader lavere end i en engangsble. Den øgede temperatur i engangsbleer mistænkes for at øge risikoen for dårlig sædkvalitet.

- Fordi visse engangsbleer udsender et miks af kemikalier, so mer giftige for luftrøret og kædes sammen med øget risiko for astma.

DE LUXE BLE - DERFOR!

Nogle familier vælger stofbleer for at være bæredygtige som muligt eller for at spare penge. Men for de fleste er det simpelhent bare det sundeste og lækreste valg for en lille lækkermås. Det er overraskende hyggeligt at indkøbe, vaske, hænge op, og stable og ikke mindst lægge en superblød vamset stofble på baby. Og i slipper for tonsvis af affald. Her er nogle af de vigtige grunde til at forkæle din baby med stofbleer:

Stofbleer
- Beskytter erfaringsmæssigt bedre mod rød numse, eksem, allergi og udslæt

- Er bedre for babys sarte numse, fordi huden kan ånde frit og holder sig fin og blød

- Er billigere

- Er mere cute,lækrere og flottere

- Er mere miljø venlige - Hvis de altså hængetørres

- Lugter ikke af kemi og knitre ikke af plastik - Adios til klam hud og sur lugt.


Dertil kan man spare miljøet for 3 ton bleaffald, 400kg træ, 20000 kopper råolie og 70kg petrolium, ud over at spare en masse penge.

Man slipper også for at slæbe kasser med bleer hjem hver andet øjeblik. Det er hyggeligere at sidde hjemme i sin sofa og shoppe lækre bløde bleer med motiver i alverdens farver. De kommer lige til døren.

Samlet set bruger jeg 1 times arbejde om ugen på stofbleerne. Det er ca. 8 minutter om dagen. Det er ikke hvad jeg vil betegne som tidskrævende.

Kort sagt så blev alle mine fordomme gjort til skamme. Det er ikke ulækkert, det er ikke uhygiejnisk. Min vaske maskine er altid ren og det er mit tøj også. Faktisk bliver min vaskemaskine jo desinficeret hver eneste gang jeg kogevasker.
Besværligt er det heller ikke. Bleerne er jo lige så lette at ligge på som en engangsble. Jeg kan selv bestemme hvor meget en ble skal suge.
Jeg troede også at stofbleer kunne hæmme barnet. Det gør de heller ikke. Stofble børn udvikler sig præcis som alle andre børn. eneste forskel er at de bliver renlige 1 år før børn med engangsbleer. Find lige det besværlige i det!

Eneste ulemper jeg har erfaret er at de fylder lidt mere når man skal pakke sin pusletaske. Men ikke meget. Samt at man bliver håbløst afhængig af at købe søde plyssede bleer i flotte farver og minkee som er så blødt at man faktisk overvejer at kæle med sine bleer.


Hvem ville ikke hellere have sådan en blød numse, frem for papir og plastik?

Hvis du vil guides ind i stofble universet er det godt at starte her:
http://slyngebarn.amandur.dk/


Jeg køber bleer på følgende sider:

http://www.babykind.co.uk/index.htm - Billige bleer af mærker så som Bum Genius og Blue Berry. Dertil har de tilbehør så som wet-bags, indlæg osv.

http://www.littlelambnappies.com/ - Har de bedste bambus indlæg til den bedte pris.

http://www.weenotions.co.uk/ - De sødste bleer i minkee med brodderi. De har også lækre ammeindlæg og stofbind til mor.

http://hyenacart.com/BubuBebe/ - Søde unika bleer.

http://www.funkjogging.dk/ - Luksus unika bleer. Jeg kan også varmt anbefale hendes stofbind. Men man skal være hurtig hvis man skal have noget, når det bliver sat til salg.

http://rumpette.dk/ - endnu en side med lækre unika bleer og bind til mor.

1 kommentar: